Program
O NoDu
#divadlo #hudba #galerie #kavárna #vernisáž #přednášky #studio #ostatní #free mondays

Tomáš Bárta: Plán sedimentu

Tomáš Bárta se etabloval jako svébytný malíř, kreslíř a tvůrce prostorových objektů a instalací ve kterých tematizuje různé typy sedimentace zásahů do veřejného prostoru a architektury. Bárta zkoumá a volně dokumentuje různé stopy vědomé či nevědomé lidské činnosti v urbánním prostředí, hledá indexy zacházení s otevřeným prostorem nebo konkrétní historickou či současnou architekturou, které poté reflektuje ve své mediálně různorodé tvorbě. Jednotlivé způsoby zásahů se stávají Bártovi vzorem pro jeho volné uchopování v různých technikách malby a kresby, stejně tak jako vodítkem k používání konkrétních a specifických materiálů, které tvarují charakter proměny městské krajiny.

František Pecháček: Tekutý národ

Památník na Národce byl (pře)sazen, na piazzettě ND tají poslední kousky ledovce odkazu Láska a víra zvítězí laminátového srdce Kurta Gebauera. Varovné signály totalitních režimů straší nejen v médiích. Politici bičují svá ega v křečovitě podbízivé úsměvy. Je to fake, prázdná gesta, cesta do nikam - nebo cesta zpátky?  Projekt reflektuje aktuální dění na české politické scéně. Autor v projekci pracuje formou fluidní simulace. Syntéza obrazu založená na předloze patří mezi nové výzkumné směry oboru počítačové grafiky. Jejím cílem je vygenerovat obraz, který respektuje novou strukturu, ale v detailech je k nerozeznání od originální předlohy.proměny městské krajiny.

BE25 | Dušan Zahoranský: Small Talk

Objekt vytvořený pro exteriér Experimetálního prostoru NoD je třírozměrnou textovou definicí místa. Typografie, skladba slov a plastický tvar vytvoří společně krátký prostorový verš. Vznášející se mezi domy, nad hlavami chodců bude spouštět asociace související s pozorováním. Mikropříběh promítnutý do tvaru bude čitelný z různých stran. Objekt je poctou české experimentální poezii, která od 60. let objevně používá slova, typografii a použitím spíše výtvarných, než literárních prostředků, osvobozuje jazyk od nánosu klišé, frází. Navrací slovu jeho poetickou moc. Objekt je součástí dlouhodobé dramaturgie Galerie NoD pracovat s aktuálním uměním ve veřejném prostoru.

Linda Dušková & kolektiv: Sandman

Jak se vám v noci spí? Zdají se vám sny? Trpíte nočními můrami? Nemůžete se ráno probudit nebo raději nesp…

420PEOPLE: Královna víl / Fairy Queen

Jak funguje láska, které stojí v cestě tisíce kilometrů? Jak pevné pouto mezi námi musí být, abychom…

Osamělost komiksových hrdinů

Divadelní comiks-con.  American psychological society (APS) vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o…

11:55: Hodní chlapci

Kolik agrese a puzení k násilnému chování v sobě musíme potlačit, abychom se stali „kultivovanými“…

NoD / Kviiiz

Další vydání vědomostního zápolení na vlnách vašich mozkových závitů. Postavte si…

Díra na trhu: Interdimenzionální čočka

Planeta Země. Daleká budoucnost. Lidstvo je na vrcholu evolučního vývoje. Průměrná lidská bytost využívá 85-95…

420PEOPLE: Královna víl / Fairy Queen

Jak funguje láska, které stojí v cestě tisíce kilometrů? Jak pevné pouto mezi námi musí být, abychom…

Kasha Jandáčková, kolektiv & NoD: Ve dne v noci

Jak se může v jediném okamžiku změnit celý váš život? Jaké důsledky může mít každé sebemenší…

IDDQD: GOON - Krvavá pomsta

Unikátní loutkové představení vzniklo jako magisterský projekt na Katedře alternativního a loutkového divadla…

Osamělost komiksových hrdinů

Divadelní comiks-con.  American psychological society (APS) vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o…

11:55: Městečko Fake news

„Diano, je 8.15 ráno. Právě jsem přišel do kanceláře. Děkuji za pravidelný přísun kávy a koblih, vy v…

11:55: Pýcha a předsudek aneb láska voní po hnijícím mase

Příběh o mladých dívkách, které se poprvé v životě zamilují. Příběh plný lásky, nen…

Maso krůtí: Cirkusvobody

MASO KRŮTÍ přijíždí se svým Cirkusem do místa a doby, kdy se svoboda stala nadužívaným pojmem. Pod &scaron…

Linda Dušková & kolektiv: Sandman

Jak se vám v noci spí? Zdají se vám sny? Trpíte nočními můrami? Nemůžete se ráno probudit nebo raději nesp…

K. May, T. Volánková & kol.: Vinnetou

Příběh pro děti, kterým by se měli inspirovat i dospělí a humor pro dospělé, který pochopí i děti. Inscenace je volně…

Osamělost komiksových hrdinů

Divadelní comiks-con.  American psychological society (APS) vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o…

11:55: Pýcha a předsudek aneb láska voní po hnijícím mase

Příběh o mladých dívkách, které se poprvé v životě zamilují. Příběh plný lásky, nen…

11:55: Já v žádném případě netvrdím, že jsem bůh

Pět režisérů, jedna inscenace. Zábavný náhled do divadelní zkoušky, kde se herci pokoušejí reží…

11:55: Městečko Fake news

„Diano, je 8.15 ráno. Právě jsem přišel do kanceláře. Děkuji za pravidelný přísun kávy a koblih, vy v…

420PEOPLE: Královna víl / Fairy Queen

Jak funguje láska, které stojí v cestě tisíce kilometrů? Jak pevné pouto mezi námi musí být, abychom…

Osamělost komiksových hrdinů

Divadelní comiks-con.  American psychological society (APS) vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o…

Osamělost komiksových hrdinů

Divadelní comiks-con.  American psychological society (APS) vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o…

Osamělost komiksových hrdinů

Divadelní comiks-con.  American psychological society (APS) vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o…

en

Představujeme šéfkuchaře Kavárny NoD - Felixe Simonjana

Kulinářské speciality Kavárny NoD vznikají pod taktovkou (nebo spíše vařečkou) zdejšího šéfkuchaře Felixe Simonjana. Kuchař s mnohaletou praxí z restaurací doma i v zahraničí (např. La Bodeguita Del Medio - Praha, El Asador - Praha a Weihenstephaner am dom - Freising) vládne zdejší kuchyni již více než rok. Pro Felixe je vaření i po mnoha letech stále jeho největší zálibou, což je na výsledcích jeho práce vidět. Uvěříte, až ochutnáte. „Neděláme jen českou, středomořskou či thajskou kuchyni, ale chceme vyhovět jak náročnému zákazníkovi, tak partě mladých studentů. Zakládáme si na čerstvosti surovin a domácích produktech,“ říká Felix .

Jak jsi se dostal k vaření? A chtěl si vždycky být kuchařem?

Kuchařem jsem být původně nechtěl. Skoro 11 let jsem hrál fotbal, ale potom přišlo zranění a já jsem s hraním skončil. Musel jsem si vybrat a rozhodnout se, co dál. Rozhodl jsem se pro studium Středního odborného učiliště potravinářského, protože jsem rád vařil a bylo mi to blízké. A volba to byla dobrá – zůstal jsem u toho do dnes.

Kde jsi jako kuchař začínal?

Škola mi poskytla praxi v tehdejším hotelu Meteor Plaza, kde jsem měl možnost se naučit všem potřebným dovednostem pro chod kuchyně. Od příloh, polévek, salátů přes dezerty, omáčky po správnou úpravu masa.

A na šéfkuchaře si se vypracoval kdy a kde?

Zástupcem šéfkuchaře jsem se stal  v restauraci Weihenstephaner am dom ve městě Freising v Bavorsku. V zahraničí si musíte důvěru získat, aby vám majitel svěřil chod kuchyně. A taky hondě záleží na pracovitosti. Nefunguje tam model, že vám dají šanci a pak se uvidí, tam musí člověk umět hned, jinak letí.

Jaké restaurace byly nejpřínosnější pro tvoji praxi, kde si se naučil nejvíc?

Každá restaurace je přínosná něčím jiným. V kvalitní restauraci se zvyšuje i tvá profesní kvalita, protože jsou na tebe kladeny stále vyšší nároky. Co se týče kulinářské práce, tak mi nejvíce dali kuchaři z El Asadoru. Byli jsme kolegové, co si předávali zkušenosti mezi sebou a drželi při sobě. Sdělovali si praktické rady a fígle pro kvalitnější způsob práce. Naopak po stránce administrativní mi byla přínosem práce v La Bodeguita del medio, kde jsem zajišťoval chod celé kuchyně a zodpovídal za tým pracovníků. Na ty jsem musel nejen dohlížet a kontrolovat je, ale také motivovat.

Jaké jídlo vaříš nejraději?

Vlastně nemám žádný svůj oblíbený recept nebo jídlo, které bych vařil radši než jiné. Je jedno, jaké jídlo vařím, důležité je, aby bylo z kvalitních a čerstvých surovin. To je pak radost vařit cokoliv. A přesně o takové vaření se snažíme v Kavárně NoD. Myslím si, že hosté to poznají a doufám, že i ocení.

A je naopak něco, co vaříš nerad?

Nebaví mě polotovary. Rychlá jídla, u kterých kuchař ani pořádně neukáže, co umí.

Co bys doporučil ze stálého jídelního lístku Kavárny NoD?

Je toho spousta. Určitě musíte ochutnat naše carpaccio z červené řepy s grilovaným kozím sýrem. Oblíbenou stálicí našeho jídelního lístku je NoD burger. Už samotné jméno napovídá, že valná část burgeru je vyrobena přímo u nás. Pečeme si vlastní bulky, meleme si sami maso a majolku a tatarku děláme také sami. Asi proto je burger naším nejprodávanějším jídlem. Nezapomínáme ale ani na dezerty ke kávě, ke které je výborný domácí cheesecake nebo švestková zavařenina.

O jaký typ kuchyně se v Kavárně NoD jedná? A je něco, co ti na jídelním lístku chybí?

Zaměřujeme se hlavně na čerstvost a kvalitu. Naším cílem je, aby si každý host našel v jídelním lístku to své. Snažíme se vařit ze sezónních surovin, které přinášíme hostům formou speciálního menu. To se mění každých 14 dní a je doplněním ke stálému jídelnímu lístku. Určitě bych rád vařil více mořské plody a ryby, ale to je celkově problém Čechů, že tyhle suroviny jedí málo.

Co jíš a naopak nejíš rád ty?

Baví mě jíst zdravě i nezdravě, nejsem vegetarián, ale ani se nepřežírám. Jsem spíš labužník a jídlo si vychutnávám. Člověk musí jíst zdravě a potom si může dovolit sem tam nějaký ten gastronomický hřích. Nevyhledávám ale smažená a mastná jídla.

Vaříš i doma, nebo na to po celém dni v kuchyni už nemáš ani pomyšlení?

Ano, baví mě vařit i doma. Mám na to více času a klid. I když vařím pro sebe nebo pro přátele jsem ale hodně sebekritický vůči vlastnímu jídlu. Jsem hrozný detailista.  Ale dokážu být i vděčný strávník když uvaří někdo pro mě.  

Jaký by měl být dobrý kuchař?

Určitě musí mít zkušenosti a disciplínu. Měl by mít také nějaký cíl, čeho by chtěl dosáhnout a chuť se pořád zdokonalovat, učit a zlepšovat. A vaření ho musí bavit. 

Představujeme šéfkuchaře Kavárny NoD - Felixe Simonjana