Program
O NoDu
#divadlo #hudba #galerie #kavárna #vernisáž #přednášky #ostatní #free mondays

Jan Pfeiffer: Dvojí pravidlo pro jednu věc

Jan Pfeiffer se etabloval jako umělec pracující s rozlišnými formáty vytváření komplexních…

Olga Krykun: 720/027

Olga Krykun: 720/027 Nenáročná vizuální hra v době informačního smogu. Projekt uchopuje každodennost, ve které…

Juliana Höschlová & Marta Antoniak: Bulimia Cocktail Party

Výstava Bulimia Cocktail Party poprvé představí uměleckou spolupráci dvou umělkyň z nastupující generace polské…

Linda Dušková & kolektiv: Sandman

Jak se vám v noci spí? Zdají se vám sny? Trpíte nočními můrami? Nemůžete se ráno probudit nebo raději nesp…

Aleš Zapletal: Solo projekt

Malířská tvorba Aleše Zapletala vychází z jeho často filosoficky či analyticky založeného myšlení,…

Díra na trhu: Interdimenzionální čočka

Planeta Země. Daleká budoucnost. Lidstvo je na vrcholu evolučního vývoje. Průměrná lidská bytost využívá 85-95…

Timbre Timbre (CAN)

Od posledního a zároveň prvního pražského koncertu uplynuly tři roky. Letos se kanadská parta vrací, aby 26. zá…

And So I Watch You From Afar (NIR, Sargent House)

Severoirští And So I Watch You From Afar se 7.11.2017 po dvou letech vrací do Prahy! Opět zahrají v Experimentáln…

en

Představujeme šéfkuchaře Kavárny NoD - Felixe Simonjana

Kulinářské speciality Kavárny NoD vznikají pod taktovkou (nebo spíše vařečkou) zdejšího šéfkuchaře Felixe Simonjana. Kuchař s mnohaletou praxí z restaurací doma i v zahraničí (např. La Bodeguita Del Medio - Praha, El Asador - Praha a Weihenstephaner am dom - Freising) vládne zdejší kuchyni již více než rok. Pro Felixe je vaření i po mnoha letech stále jeho největší zálibou, což je na výsledcích jeho práce vidět. Uvěříte, až ochutnáte. „Neděláme jen českou, středomořskou či thajskou kuchyni, ale chceme vyhovět jak náročnému zákazníkovi, tak partě mladých studentů. Zakládáme si na čerstvosti surovin a domácích produktech,“ říká Felix .

Jak jsi se dostal k vaření? A chtěl si vždycky být kuchařem?

Kuchařem jsem být původně nechtěl. Skoro 11 let jsem hrál fotbal, ale potom přišlo zranění a já jsem s hraním skončil. Musel jsem si vybrat a rozhodnout se, co dál. Rozhodl jsem se pro studium Středního odborného učiliště potravinářského, protože jsem rád vařil a bylo mi to blízké. A volba to byla dobrá – zůstal jsem u toho do dnes.

Kde jsi jako kuchař začínal?

Škola mi poskytla praxi v tehdejším hotelu Meteor Plaza, kde jsem měl možnost se naučit všem potřebným dovednostem pro chod kuchyně. Od příloh, polévek, salátů přes dezerty, omáčky po správnou úpravu masa.

A na šéfkuchaře si se vypracoval kdy a kde?

Zástupcem šéfkuchaře jsem se stal  v restauraci Weihenstephaner am dom ve městě Freising v Bavorsku. V zahraničí si musíte důvěru získat, aby vám majitel svěřil chod kuchyně. A taky hondě záleží na pracovitosti. Nefunguje tam model, že vám dají šanci a pak se uvidí, tam musí člověk umět hned, jinak letí.

Jaké restaurace byly nejpřínosnější pro tvoji praxi, kde si se naučil nejvíc?

Každá restaurace je přínosná něčím jiným. V kvalitní restauraci se zvyšuje i tvá profesní kvalita, protože jsou na tebe kladeny stále vyšší nároky. Co se týče kulinářské práce, tak mi nejvíce dali kuchaři z El Asadoru. Byli jsme kolegové, co si předávali zkušenosti mezi sebou a drželi při sobě. Sdělovali si praktické rady a fígle pro kvalitnější způsob práce. Naopak po stránce administrativní mi byla přínosem práce v La Bodeguita del medio, kde jsem zajišťoval chod celé kuchyně a zodpovídal za tým pracovníků. Na ty jsem musel nejen dohlížet a kontrolovat je, ale také motivovat.

Jaké jídlo vaříš nejraději?

Vlastně nemám žádný svůj oblíbený recept nebo jídlo, které bych vařil radši než jiné. Je jedno, jaké jídlo vařím, důležité je, aby bylo z kvalitních a čerstvých surovin. To je pak radost vařit cokoliv. A přesně o takové vaření se snažíme v Kavárně NoD. Myslím si, že hosté to poznají a doufám, že i ocení.

A je naopak něco, co vaříš nerad?

Nebaví mě polotovary. Rychlá jídla, u kterých kuchař ani pořádně neukáže, co umí.

Co bys doporučil ze stálého jídelního lístku Kavárny NoD?

Je toho spousta. Určitě musíte ochutnat naše carpaccio z červené řepy s grilovaným kozím sýrem. Oblíbenou stálicí našeho jídelního lístku je NoD burger. Už samotné jméno napovídá, že valná část burgeru je vyrobena přímo u nás. Pečeme si vlastní bulky, meleme si sami maso a majolku a tatarku děláme také sami. Asi proto je burger naším nejprodávanějším jídlem. Nezapomínáme ale ani na dezerty ke kávě, ke které je výborný domácí cheesecake nebo švestková zavařenina.

O jaký typ kuchyně se v Kavárně NoD jedná? A je něco, co ti na jídelním lístku chybí?

Zaměřujeme se hlavně na čerstvost a kvalitu. Naším cílem je, aby si každý host našel v jídelním lístku to své. Snažíme se vařit ze sezónních surovin, které přinášíme hostům formou speciálního menu. To se mění každých 14 dní a je doplněním ke stálému jídelnímu lístku. Určitě bych rád vařil více mořské plody a ryby, ale to je celkově problém Čechů, že tyhle suroviny jedí málo.

Co jíš a naopak nejíš rád ty?

Baví mě jíst zdravě i nezdravě, nejsem vegetarián, ale ani se nepřežírám. Jsem spíš labužník a jídlo si vychutnávám. Člověk musí jíst zdravě a potom si může dovolit sem tam nějaký ten gastronomický hřích. Nevyhledávám ale smažená a mastná jídla.

Vaříš i doma, nebo na to po celém dni v kuchyni už nemáš ani pomyšlení?

Ano, baví mě vařit i doma. Mám na to více času a klid. I když vařím pro sebe nebo pro přátele jsem ale hodně sebekritický vůči vlastnímu jídlu. Jsem hrozný detailista.  Ale dokážu být i vděčný strávník když uvaří někdo pro mě.  

Jaký by měl být dobrý kuchař?

Určitě musí mít zkušenosti a disciplínu. Měl by mít také nějaký cíl, čeho by chtěl dosáhnout a chuť se pořád zdokonalovat, učit a zlepšovat. A vaření ho musí bavit. 

Představujeme šéfkuchaře Kavárny NoD - Felixe Simonjana