Program
O NoDu
#divadlo #hudba #galerie #kavárna #vernisáž #přednášky #studio #ostatní #free mondays

Julius Reichel: Death Row / 16. 3. 2014 / All Time High

Malba je pro Reichela výzvou ke zkoumání jejích hranic a očekávání, které standardně vzbuzuje. Reichelovy práce problematizují současnou praxi globalizovaného a digitalizovaného světa umění, zkoumají vztah závěsného obrazu a jeho rozvíjení v rozličných situacích. Malba prostupuje do dřevěných objektů, recyklovaných „second-handových“ textilií či rozsáhlejších instalačních celků, které rozehrávají malířské tvarosloví v čase a 3D prostoru. Některé situace přesahují až k intervencím do veřejného prostoru, do kterého vnáší moment neočekávanosti, „bezdůvodnosti“. Derivované elementy rozličních mytologií se stávají základními prvky obrazového prostoru a třírozměrných objektů, které jsou zasazeny do environmentu symbolů tržního (post)kapitalismu. 

BE25 | Dušan Zahoranský: Small Talk

Objekt vytvořený pro exteriér Experimetálního prostoru NoD je třírozměrnou textovou definicí místa. Typografie, skladba slov a plastický tvar vytvoří společně krátký prostorový verš. Vznášející se mezi domy, nad hlavami chodců bude spouštět asociace související s pozorováním. Mikropříběh promítnutý do tvaru bude čitelný z různých stran. Objekt je poctou české experimentální poezii, která od 60. let objevně používá slova, typografii a použitím spíše výtvarných, než literárních prostředků, osvobozuje jazyk od nánosu klišé, frází. Navrací slovu jeho poetickou moc. Objekt je součástí dlouhodobé dramaturgie Galerie NoD pracovat s aktuálním uměním ve veřejném prostoru.

Škola psychologie: O lásce a on-line seznamování

Současné podoby lásky očima psychologie. Daří se nám díky technologiím navazovat  spokojenější…

Julien Baker / support: Becca Mancari

Mladičká písničkářka z Memphisu Julien Baker se poprvé chystá do České republiky. Její sametový hlas…

Maso Krůtí: Čekání na Kokota

Čekání na Kokota je krůtí absurdní drama. Během představení si diváci projdou všema fázema svejch…

11:55: PRAVDA O 17/11

Mladý generační soubor 11:55 se rozhodl otevřít téma, které je v české společnosti zdánlivě vyře&scaron…

Janek Lesák & kol.: Osamělost komiksových hrdinů

Divadelní comiks-con.  American psychological society (APS) vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o…

PKF - Prague Philharmonia: Krása dneška / Janáček. Berg. Szymanowski

11:55: Pýcha a předsudek aneb láska voní po hnijícím mase

Příběh o mladých dívkách, které se poprvé v životě zamilují. Příběh plný lásky, nen…

11:55: Městečko Fake news

„Diano, je 8.15 ráno. Právě jsem přišel do kanceláře. Děkuji za pravidelný přísun kávy a koblih, vy v…

Kasha Jandáčková & kol.: Ve dne v noci

Jak se může v jediném okamžiku změnit celý váš život? Jaké důsledky může mít každé sebemenší…

Janek Lesák & kol.: Měsíční sonáta č. 11

Jedno z dosud největších dobrodružství lidstva začalo 16. července 1969, kdy ze Země odstartovala raketa Saturn V a vynesla na oběžnou dr…

IDDQD: GOON - Krvavá pomsta

Unikátní loutkové představení vzniklo jako magisterský projekt na Katedře alternativního a loutkového divadla…

420PEOPLE: Královna víl / Fairy Queen

Jak funguje láska, které stojí v cestě tisíce kilometrů? Jak pevné pouto mezi námi musí být, abychom…

Janek Lesák & kol.: Osamělost komiksových hrdinů

Divadelní comiks-con.  American psychological society (APS) vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o…

LILLY AMONG CLOUDS (GER)

Naplní vás melancholií, ale prostor pro smutek zde není. Lilly Among Clouds zní jako touha po domově a objet…

Kasha Jandáčková & kol.: Ve dne v noci

Jak se může v jediném okamžiku změnit celý váš život? Jaké důsledky může mít každé sebemenší…

11:55: Střepy a chlebíčky

Jaký je obraz doby, ve které žijeme, v očích dnešní mladé generace? Co o nás vypovídají kauzy,…

Janek Lesák & kol.: Měsíční sonáta č. 11

Jedno z dosud největších dobrodružství lidstva začalo 16. července 1969, kdy ze Země odstartovala raketa Saturn V a vynesla na oběžnou dr…

Maso Krůtí: Čekání na Kokota

Čekání na Kokota je krůtí absurdní drama. Během představení si diváci projdou všema fázema svejch…

BE26 | Maso krůtí: Cirkusvobody

MASO KRŮTÍ přijíždí se svým Cirkusem do místa a doby, kdy se svoboda stala nadužívaným pojmem. Pod &scaron…

420PEOPLE: Královna víl / Fairy Queen

Jak funguje láska, které stojí v cestě tisíce kilometrů? Jak pevné pouto mezi námi musí být, abychom…

KELLY LEE OWENS (UK)

Po úspěšném koncertu newyorských Oshun se vrací koncept WOWS neboli Wonderwomen Save You do prostoru NoD. Jednu z …

Janek Lesák & kol.: Osamělost komiksových hrdinů

Divadelní comiks-con.  American psychological society (APS) vydala v roce 2017 studii, která dokazuje, že cca 70% lidí sní o…

Maso Krůtí: Čekání na Kokota

Čekání na Kokota je krůtí absurdní drama. Během představení si diváci projdou všema fázema svejch…

PKF - Prague Philharmonia: Krása dneška / Nono. Ištvan. Kabeláč

11:55: Hodní chlapci

Kolik agrese a puzení k násilnému chování v sobě musíme potlačit, abychom se stali „kultivovanými“…

11:55: Hodní chlapci

Kolik agrese a puzení k násilnému chování v sobě musíme potlačit, abychom se stali „kultivovanými“…

11:55: Střepy a chlebíčky

Jaký je obraz doby, ve které žijeme, v očích dnešní mladé generace? Co o nás vypovídají kauzy,…

Alex Clare (UK): Acoustic Tour / support: Equals Band (UK)

Alex Clare se letos na podzim vrátí do Prahy. Britský hudebník usazený v Jeruzalémě chystá akustické…

Janek Lesák & kol.: Měsíční sonáta č. 11

Jedno z dosud největších dobrodružství lidstva začalo 16. července 1969, kdy ze Země odstartovala raketa Saturn V a vynesla na oběžnou dr…

11:55: PRAVDA O 17/11

Mladý generační soubor 11:55 se rozhodl otevřít téma, které je v české společnosti zdánlivě vyře&scaron…

11:55: PRAVDA O 17/11

Mladý generační soubor 11:55 se rozhodl otevřít téma, které je v české společnosti zdánlivě vyře&scaron…

420PEOPLE: Královna víl / Fairy Queen

Jak funguje láska, které stojí v cestě tisíce kilometrů? Jak pevné pouto mezi námi musí být, abychom…

11:55: Pýcha a předsudek aneb láska voní po hnijícím mase

Příběh o mladých dívkách, které se poprvé v životě zamilují. Příběh plný lásky, nen…

Přihlaste se do newsletteru

en

Představujeme šéfkuchaře Kavárny NoD - Felixe Simonjana

Kulinářské speciality Kavárny NoD vznikají pod taktovkou (nebo spíše vařečkou) zdejšího šéfkuchaře Felixe Simonjana. Kuchař s mnohaletou praxí z restaurací doma i v zahraničí (např. La Bodeguita Del Medio - Praha, El Asador - Praha a Weihenstephaner am dom - Freising) vládne zdejší kuchyni již více než rok. Pro Felixe je vaření i po mnoha letech stále jeho největší zálibou, což je na výsledcích jeho práce vidět. Uvěříte, až ochutnáte. „Neděláme jen českou, středomořskou či thajskou kuchyni, ale chceme vyhovět jak náročnému zákazníkovi, tak partě mladých studentů. Zakládáme si na čerstvosti surovin a domácích produktech,“ říká Felix .

Jak jsi se dostal k vaření? A chtěl si vždycky být kuchařem?

Kuchařem jsem být původně nechtěl. Skoro 11 let jsem hrál fotbal, ale potom přišlo zranění a já jsem s hraním skončil. Musel jsem si vybrat a rozhodnout se, co dál. Rozhodl jsem se pro studium Středního odborného učiliště potravinářského, protože jsem rád vařil a bylo mi to blízké. A volba to byla dobrá – zůstal jsem u toho do dnes.

Kde jsi jako kuchař začínal?

Škola mi poskytla praxi v tehdejším hotelu Meteor Plaza, kde jsem měl možnost se naučit všem potřebným dovednostem pro chod kuchyně. Od příloh, polévek, salátů přes dezerty, omáčky po správnou úpravu masa.

A na šéfkuchaře si se vypracoval kdy a kde?

Zástupcem šéfkuchaře jsem se stal  v restauraci Weihenstephaner am dom ve městě Freising v Bavorsku. V zahraničí si musíte důvěru získat, aby vám majitel svěřil chod kuchyně. A taky hondě záleží na pracovitosti. Nefunguje tam model, že vám dají šanci a pak se uvidí, tam musí člověk umět hned, jinak letí.

Jaké restaurace byly nejpřínosnější pro tvoji praxi, kde si se naučil nejvíc?

Každá restaurace je přínosná něčím jiným. V kvalitní restauraci se zvyšuje i tvá profesní kvalita, protože jsou na tebe kladeny stále vyšší nároky. Co se týče kulinářské práce, tak mi nejvíce dali kuchaři z El Asadoru. Byli jsme kolegové, co si předávali zkušenosti mezi sebou a drželi při sobě. Sdělovali si praktické rady a fígle pro kvalitnější způsob práce. Naopak po stránce administrativní mi byla přínosem práce v La Bodeguita del medio, kde jsem zajišťoval chod celé kuchyně a zodpovídal za tým pracovníků. Na ty jsem musel nejen dohlížet a kontrolovat je, ale také motivovat.

Jaké jídlo vaříš nejraději?

Vlastně nemám žádný svůj oblíbený recept nebo jídlo, které bych vařil radši než jiné. Je jedno, jaké jídlo vařím, důležité je, aby bylo z kvalitních a čerstvých surovin. To je pak radost vařit cokoliv. A přesně o takové vaření se snažíme v Kavárně NoD. Myslím si, že hosté to poznají a doufám, že i ocení.

A je naopak něco, co vaříš nerad?

Nebaví mě polotovary. Rychlá jídla, u kterých kuchař ani pořádně neukáže, co umí.

Co bys doporučil ze stálého jídelního lístku Kavárny NoD?

Je toho spousta. Určitě musíte ochutnat naše carpaccio z červené řepy s grilovaným kozím sýrem. Oblíbenou stálicí našeho jídelního lístku je NoD burger. Už samotné jméno napovídá, že valná část burgeru je vyrobena přímo u nás. Pečeme si vlastní bulky, meleme si sami maso a majolku a tatarku děláme také sami. Asi proto je burger naším nejprodávanějším jídlem. Nezapomínáme ale ani na dezerty ke kávě, ke které je výborný domácí cheesecake nebo švestková zavařenina.

O jaký typ kuchyně se v Kavárně NoD jedná? A je něco, co ti na jídelním lístku chybí?

Zaměřujeme se hlavně na čerstvost a kvalitu. Naším cílem je, aby si každý host našel v jídelním lístku to své. Snažíme se vařit ze sezónních surovin, které přinášíme hostům formou speciálního menu. To se mění každých 14 dní a je doplněním ke stálému jídelnímu lístku. Určitě bych rád vařil více mořské plody a ryby, ale to je celkově problém Čechů, že tyhle suroviny jedí málo.

Co jíš a naopak nejíš rád ty?

Baví mě jíst zdravě i nezdravě, nejsem vegetarián, ale ani se nepřežírám. Jsem spíš labužník a jídlo si vychutnávám. Člověk musí jíst zdravě a potom si může dovolit sem tam nějaký ten gastronomický hřích. Nevyhledávám ale smažená a mastná jídla.

Vaříš i doma, nebo na to po celém dni v kuchyni už nemáš ani pomyšlení?

Ano, baví mě vařit i doma. Mám na to více času a klid. I když vařím pro sebe nebo pro přátele jsem ale hodně sebekritický vůči vlastnímu jídlu. Jsem hrozný detailista.  Ale dokážu být i vděčný strávník když uvaří někdo pro mě.  

Jaký by měl být dobrý kuchař?

Určitě musí mít zkušenosti a disciplínu. Měl by mít také nějaký cíl, čeho by chtěl dosáhnout a chuť se pořád zdokonalovat, učit a zlepšovat. A vaření ho musí bavit. 

Představujeme šéfkuchaře Kavárny NoD - Felixe Simonjana